Zbędne kilometry w kuchni i podział na ważne strefy
Okazuje się, że pokonywanie zbędnych odległości ma miejsce nie tylko podczas treningów sportowych, ale także i w kuchni. W tych źle zaprojektowanych gospodyni może się nieźle nabiegać. Jednak można, a nawet należy tego unikać.
Dlatego też projektując pierwszą kuchnie, warto zapytać o radę mamę, czy koleżankę, co by zmieniła w swojej, albo co jest idealne i warto to powielić. Z pewnością niejednokrotnie usłyszymy ten popularnie stosowany błąd, jakim jest nie do końca przemyślany układ wszelkich stref w kuchni. Bowiem dana strefa pracy obejmuje niezbędne elementy, bez których ciężko by było wykonać, jakąś czynność w kuchni.
Dzięki temu podziałowi możemy już na etapie projektowania pomieszczenia uwzględnić wszelkie czynności. Na ich podstawie można stworzyć liczne sektory, które będ ą skupiały daną grupę elementów w jednym miejscu. Jak chociażby wszelkie naczynia oraz sztućce ambition w obrębie zmywarki, garnki i patelnie przy płycie grzewczej, a produkty spożywcze w jednej szufladzie.