Praktyczne przechowywanie produktów w lodówce
Lodówka to niezbędny element każdej kuchni. Chroni produkty przed ciepłem i utratą wilgoci, czyli zabezpiecza je przez popsuciem się. Dobrze wiedzieć jak właściwie przechowywać produkty w lodówce i jak odpowiednio je ułożyć, by mieć do nich łatwy dostęp.
Produkty o zbliżonych kategoriach powinny być grupowane razem, gdyż mają podobne wymogi, co do przechowywania. Na górnej półce najlepiej ułożyć ugotowane jedzenie. Takie produkty trzymamy w lodówce najwyżej przez cztery dni.
Najdłużej wytrzymają ugotowane na twardo jajka, później potrawy gotowane lub pieczone z rybą, mięsem i warzywami. Termin przydatności mają sosy, dania smażone oraz surówki ze świeżych warzyw. Dania musimy dokładnie przykryć i dopiero po schłodzeniu włożyć do lodówki.
Na środkowej półce układamy produkty mleczne, gdyż ta półka jest średnio chłodna. Zbyt niskie temperatury są niekorzystne dla bakterii mlekowych, które zapewniają trwałość jogurtom, kefirom i śmietanie. Na środku powinniśmy umieścić także kiełbaski, wędliny oraz rybne przetwory.
Tam też zalecane jest przechowywać jajka. Dolną półkę zarezerwujmy dla surowego mięsa, ryb oraz owoców morza. Takich produktów nie można zbyt długo przechowywać w lodówce, dlatego jeśli nie zamierzamy zużyć ich w ciągu jednego dnia, lepiej od razu je zamrozić.