O czystą kuchnię

O czystą kuchnię

Pomieszczenia kuchenne to miejsca, w których sporo się dzieje. Tam przyrządzamy posiłki, czasami również jemy. To całkiem naturalne, że pod wpływem codziennego użytkowania kuchnia się brudzi, a skoro tak jest, trzeba zrobić w niej porządek. W sklepach bez problemu znajdziemy uniwersalne środki do mycia powierzchni kuchennych.

Typowym atrybutem praktycznie każdej kuchni jest blat. To rodzaj stołu, zwykle opierającego się na szafkach i regałach. Blat jest bardzo ważny, bo na nim szykujemy mięso, warzywa i owoce, zagniatamy ciasto i wykonujemy masę innych kulinarnych czynności. W domowych warunkach blaty są wykonane z mocnych płyt pilśniowych pokrytych łatwą w czyszczeniu warstwą laminatu.

To rozwiązanie stosunkowo tanie, a przy tym higieniczne. Bardziej zamożni pozwalają sobie na więcej ekstrawagancji – stąd w dużych domach i w apartamentach spotkać możemy blaty ceramiczne czy wręcz kamienne. Dobrze spełniają swoje zadanie, jeszcze łatwiej je czyścić, ale istnieje ryzyko, że z czasem drobinki zanieczyszczeń będą wnikać w strukturę niejednorodnego materiału. Wiedzą o tym organizatorzy gastronomii, dlatego w większości profesjonalnych kuchni montuje się blaty i stoły ze stali nierdzewnej.

Mycie takiej powierzchni jest bezproblemowe, a wysoki stopień higieny sprawia, że goście nie muszą obawiać się o jakość potraw. Miejscem narażonym na brud jest bezpośrednie sąsiedztwo kuchenek i piecyków. Smażenie, gotowanie, para, pryskający olej – to wszystko osadza się w różnych miejscach pomieszczenia. Dlatego na ścianie powinny znaleźć się płytki ceramiczne, które umyjemy kilkoma ruchami ścierki.

Jeśli zdecydujemy się na farbę, to koniecznie zmywalną i tylko w górnych partiach ścian.