Garść kuchennych trików
Kuchenne triki można odnieść do różnych produktów. Jeżeli jesteś ciekawy, co prostego i szybkiego możesz wyczarować w kuchennych warunkach, przeczytaj poniższe sztuczki. Zamiast dodawać całej kostki masła, opakowania śmietany czy majonezu, możesz zastąpić połowę składnika znacznie zdrowszym jogurtem naturalnym. Jogurt jest mnie kaloryczny i mniej tłusty.
Jego dodanie wcale nie odejmie potrawie wartości smakowych. Jeżeli drażni Cię zapach gotowanych jajek, możesz upiec je w piekarniku. Pieczenie zamiast gotowania zniweluje specyficzny zapach i sprawi, że jajka będą bardziej kremowe. Aby ciasto biszkoptowe zachowało swoją wilgotność można położyć na nie kromkę chleba.
Taki trik sprawi, że biszkopt nie stanie się suchy. Możesz również wykorzystać magiczne właściwości jabłka. Jabłko włożone do worka z ziemniakami, zapobiegnie ich kiełkowaniu. Jeśli chcesz zrobić własne suszone owoce, wsadź je do piekarnika do 50-70 stopni.
Takie owoce jak banany, śliwki czy morele muszą suszyć się około 6 godzin, z kolei truskawki aż 12.